山东银行招聘考试

您当前位置:山东人事考试网 > 金融招聘考试 > 试题资料 > 2021银行秋季校园招聘每日一练12.20(三)

2021银行秋季校园招聘每日一练12.20(三)

2021-12-20 11:21:15 山东金融银行考试网 ○加微信领资料 ○交流qq群 ○华图在线app 文章来源:未知

点击订阅
山东华图
公务员招录,事业单位考试,教师招聘信息

山东金融招聘考试网提供以下信息:2021银行秋季校园招聘每日一练12.20(三), 更多银行招考信息及公考资讯请关注山东华图微信公众号(sdhuatu), 招考答疑请点击加入 2023金融招聘考试QQ群:662733604

更多学习资料扫码关注山东华图(sdhuatu)微信公众号,回复"备考资料"领取

山东华图微信


  2021银行秋季校园招聘每日一练12.20(三)

  For the past 3,000 years, when people thought of money they thought of cash. From buying food to settling bar tabs, day-to-day dealings involved creased paper or clinking bits of metal. Over the past decade, however, digital payments have taken off—tapping your plastic on a terminal or swiping a smartphone has become normal. Now this revolution is about to turn cash into an endangered species in some rich economies. That will make the economy more efficient—but it also poses new problems that could hold the transition hostage.

  Countries are eliminating cash at varying speeds. But the direction of travel is clear, and in some cases the journey is nearly complete. In Sweden the number of retail cash transactions per person has fallen by 80% in the past ten years. Cash accounts for just 6% of purchases by value in Norway. Britain is probably four or six years behind the Nordic countries. America is perhaps a decade behind. Outside the rich world, cash is still king. But even there its dominance is being eroded. In China digital payments rose from 4% of all payments in 2012 to 34% in 2017.

  Cash is dying out because of two forces. One is demand—younger consumers want payment systems that plug seamlessly into their digital lives. But equally important is that suppliers such as banks and tech firms (in developed markets) and telecoms companies (in emerging ones) are developing fast, easy-to-use payment technologies from which they can pull data and pocket fees. There is a high cost to running the infrastructure behind the cash economy—ATMs, vans carrying notes, tellers who accept coins. Most financial firms are keen to abandon it, or deter old-fashioned customers with hefty fees.

  In the main, the prospect of a cashless economy is excellent news. Cash is inefficient. In rich countries, minting, sorting, storing and distributing it is estimated to cost about 0.5% of GDP. But that does not begin to capture the gains. When payments dematerialize, people and shops are less vulnerable to theft. Governments can keep closer tabs on fraud or tax evasion. Digitalisation vastly expands the playground of small businesses and sole traders by enabling them to sell beyond their borders. It also creates a credit history, helping consumers borrow.

  Yet set against these benefits are a bundle of worries. Electronic payment systems may be vulnerable to technical failures, power blackouts and cyber-attacks—this week Capital One, an American bank, became the latest firm to be hacked. In a cashless economy the poor, the elderly and country folk may be left behind. And eradicating cash, an anonymous payment method, for a digital system could let governments snoop on people's shopping habits and private titans exploit their personal data.

  These problems have three remedies. First, governments need to ensure that central banks’ monopoly over coins and notes is not replaced by private monopolies over digital money. Rather than letting a few credit-card firms have a stranglehold on the electronic pipes for digital payments, as America may yet allow, governments must ensure the payments plumbing is open to a range of digital firms which can build services on top of it. They should urge banks to offer cheap, instant, bank-to-bank digital transfers between deposit accounts, as in Sweden and the Netherlands. Competition should keep prices low so that the poor can afford most services, and it should also mean that if one firm stumbles others can step in, making the system resilient.

  Second, governments should maintain banks' obligation to keep customer information private, so that the plumbing remains anonymous. Digital firms that use this plumbing to offer services should be free to monetise transaction data, through, for example, advertising, so long as their business model is made explicit to users. Some customers will favour free services that track their purchases; others will want to pay to be left alone.

  Last, the phase-out of cash should be gradual. For a period of ten years, banks should be obliged to accept and distribute cash in populated areas. This will buy governments time to help the poor open bank accounts, educate the elderly and beef up internet access in rural areas. The rush towards digital money is the result of spontaneous demand and innovation. To pocket all the rewards, governments need to prepare for the day when crumpled bank notes change hands for the last time.

  1. According to Paragraph 2, which of the following statements is FALSE? ( )

  A. America has been left behind perhaps a decade comparing to Britain regarding the number of retail cash transaction.

  B. The speeds of eliminating cash in several countries are different.

  C. The dominance of cash is being eroded even in the non-rich areas.

  D. There is a rise of numbers of digital payments in China form 2012 to 2017

  【答案】A。是非题。由第二段中“Britain is probably four or six years behind the Nordic countries. America is perhaps a decade behind.”可知美国是相比于北欧国家或许落后了十年,不是比英国落后十年,所以答案选A。

  2. Which of the following is the correct understanding of two forces that are “making cash die out”? ( )

  A. Most financial firms prefer to use cash in the transactions of buying and selling.

  B. Cash economy is bringing high cost comparing to the cashless economy.

  C. One of the forces is the new generation of consumers who are eager for using online payments because they suggest cash is causing sanitary problems.

  D. Few people could catch up with the trend of the wide use of online payments.

  【答案】B。细节理解题。由第三段最后一句可知“大多数金融公司都热衷于放弃现金,或者用高昂的费用阻止传统的客户。”故A项错误。文中未提及卫生问题,故C项错误。网上支付蓬勃发展,故D项表述错误。由第三段倒数第二句 “运营现金经济背后的基础设施成本很高”可知,现金相比网络支付成本更高,B项正确,所以答案选B。

  3. Which of the following is NOT one of the advantages of cashless economy based on the article? ( )

  A. Governments can keep closer tabs on fraud or tax evasion.

  B. Cashless economy vastly expands the playground of small businesses and sole traders by enabling them to sell beyond their borders.

  C. When payments dematerialise people and shops are less vulnerable to theft.

  D. Countries are hiring more tellers to accept coins for them.

  【答案】D。细节理解题。由第四段中“当支付电子化时,人们和商店就不那么容易被盗。政府可以对欺诈和逃税进行更密切的监控。数字化使小型企业和个体贸易商能够在海外销售产品,从而极大地拓展了经营范围”可知A、B、C项均正确,D项表述错误,所以答案选D。

  4. According to the article, which of the following is NOT supporting the point that “the phase-out of cash should be gradual”? ( )

  A. In rural areas the internet access still need time to be enhanced.

  B. The rush towards digital money should be targeting at the most beneficial results of government.

  C. It could buy government time for helping those impoverished people open bank accounts, and to teach elderly people to prepare for the electronic payments systems.

  D. Banks are obliged to offer assistance in the long process towards the final eliminating of cash.

  【答案】B。由最后一段“beef up internet access in rural areas.(加强农村地区的互联网接入) ”可知A项正确。由“This will buy governments time to help the poor open bank accounts, educate the elderly(这将为政府争取时间,帮助贫困人口开设银行账户,教老年人使用) ”可知C项正确。由“banks should be obliged to accept and distribute cash in populated areas. (银行有义务在人口密集的地区接受和发放现金)”可知D项正确。网上支付不是为了保证政府利益最大化,B项表述错误,所以答案选B。

  5. According to the article, what is the correct method for banks and digital firms to deal with customers’ privacies? ( )

  A. Banks, under the government’s supervisions, need to fulfill the obligations of keeping customer information private.

  B. Banks should cooperate with advertisement companies to sell customers’ privacies for better profits.

  C. Digital firms do not have to protect users’ privacies as long as their business model is made explicit to users.

  D. Banks should assume that all the customers are glad to enjoy free services even their privacies are being tracked.

  【答案】A。由倒数第二段“governments should maintain banks' obligation to keep customer information private, so that the plumbing remains anonymous.(政府应该保持银行对客户信息保密的义务,这样银行的信息管道才能保持匿名。)”可知A项表述正确,所以答案选A。

图书

更多>

网课学习—— 华图优品

面授课程—— 助你上岸

招考公告—— 招考资讯

图书推荐—— 图书教材

(编辑:华图媛媛)

图书

更多>
有报考疑惑?在线客服随时解惑

公告啥时候出?

报考问题解惑?报考条件?

报考岗位解惑   怎么备考?

冲刺资料领取?

立即咨询
山东华图微信

金融备考指导
联系我们
山东华图微信

山东华图教育官方微信

山东华图

济南历下经十路14380号海尔时代大厦西门华图教育

(燕山立交桥西南角)

客服热线:0531-55777000

网站:https://sd.huatu.com

  • 济南
  • 济宁
  • 泰安
  • 聊城
  • 德州
  • 滨州
  • 菏泽
  • 莱芜
  • 临沂
  • 日照
  • 枣庄
  • 青岛
  • 潍坊
  • 烟台
  • 威海
  • 淄博
  • 东营
  • 县级地市

地址:济南市历下区经十路14380号海尔时代大厦西门华图教育(燕山立交桥西南角)

客服热线:0531-55777000

网站:https://jinan.huatu.com

在线咨询入口

地址:济宁市任城区招生考试服务大厅西临 (万达东1000米路北)

客服热线:0537-2317085、2317086

网站:https://jining.huatu.com

在线咨询入口

地址:泰安市万达南广场A区2楼211室

客服热线:0538-6301882

网站:https://taian.huatu.com

在线咨询入口

地址:聊城市兴华路与卫育路交叉口西行300米路南

客服热线:0635-8279891;0635-8279892

网站:https://liaocheng.huatu.com

在线咨询入口

地址:德州市德城区三八中路阳光国际新城4楼

客服热线:0534-2107000

网站:https://dezhou.huatu.com

在线咨询入口

地址:滨州市黄河八路渤海十路往南50米路东华图教育

客服热线:0543-2112988

网站:https://binzhou.huatu.com

在线咨询入口

地址:菏泽市牡丹区人民路龙燕阳光城西门南50米华图教育

客服热线:0530-5398886,5398887,5518887

网站:https://heze.huatu.com

在线咨询入口

地址:济南市莱芜区花园南路5号(花园路与鲁中大街交叉口往南50米路西)

客服热线:0531-76299868,76260868

网站:https://laiwu.huatu.com

在线咨询入口

地址:临沂市兰山区通达路与金雀山路交汇西北角

客服热线:0539-3108068;0539-3108069

网站:https://linyi.huatu.com

在线咨询入口

地址:日照市海曲路友谊医院东临(大润发西300米路南)

客服热线:0633-7798520

网站:https://rizhao.huatu.com

在线咨询入口

地址:枣庄市市中区文化中路福华馨苑西门市16号(体育馆北门对过)

客服热线:0632-3889000;0632-3655518

网站:https://zaozhuang.huatu.com

在线咨询入口

地址:青岛市市南区福州南路22号

客服热线:0532-85971558

网站:https://qingdao.huatu.com

在线咨询入口

地址:潍坊市奎文区东风东街与新华路交叉口东100米金宝水晶名城(原沃尔玛超市对面)

客服热线:0536-2228800

网站:https://weifang.huatu.com

在线咨询入口

地址:烟台市芝罘区北马路与海港路交汇处阳光100大厦A座505室

客服热线:0535-6700220;0535-6828220

网站:https://yantai.huatu.com

在线咨询入口

地址:威海市环翠区青岛北路2号中信大厦七层709室

客服热线:0631-5691767

网站:https://weihai.huatu.com

在线咨询入口

地址:淄博市张店区柳泉路156号天健大厦1楼大厅南侧

客服热线:0533-2312201

网站:https://zibo.huatu.com

在线咨询入口

地址:东营市北一路东赵大厦四楼(万达广场对过)

客服热线:0546-8278247

网站:https://dongying.huatu.com

在线咨询入口